kwaliteit

historie

kleuradvies

KLEURADVIES
De toepassing van kleuren, hun relatie onderling en het effect ervan op de omgeving is een onderdeel van het schildersambacht. Er zijn diverse kleur theorieŽn, waarin ook de combinatie van kleuren een onderdeel vormt. Elke kleur heeft een eigen uitwerking op de omgeving. Bekend zal zijn dat wit en lichte kleuren ruimte scheppen en donkere juist ''op je af komen.'' Warme kleuren als rood en geel geven een andere sfeer als de koele kleur blauw.
Meer als dat is kleurbeleving echter iets wat in de praktijk sterk individueel bepaald wordt. Wat de een mooi vind, vind de ander niet om ŠŠn te zien, en ook de mode speelt een belangrijke rol.
Natuurlijk wordt de mode binnenshuis bedacht door een enkele trendsetter; een feit is dat na verloop van tijd mensen eraan gewend raken om andere kleuren en vormen te zien. Sommigen wijzigen dan hun interieur rigoureus in de nieuwe stijl; anderen passen elementen ervan toe in hun eigen woonomgeving.

Zelfs buitenshuis is er sprake van een bepaalde mode. De kleurenwaaiers uit de zeventiger jaren hebben duidelijk andere kleurschakeringen als de nu gebruikte waaiers, en die nieuwe kleuren zien we natuurlijk terugkomen aan de woningen.

Naast de esthetische aspecten zit er een onderhoudsaspect aan de kleurkeus. Bij toepassing van zeer donkere kleuren als antraciet en zwart wordt het hout door de zon veel meer opgewarmd dan bij wit of lichtere kleuren. Als gevolg hiervan zal het houtvochtgehalte ook veel meer wisselen en de verf zelf zal ook behoorlijk heet kunnen worden. Daarom is de levensduur van donker geschilderd houtwerk in gelijke omstandigheden dan ook aantoonbaar korter als dat van licht geschilderd hout.