kwaliteit

historie

kleuradvies

TRADITIONELE KLEUREN
Naast het mode-aspect kan de kleurkeus buiten -en ook binnen- bepaald worden door de traditie. In de Middelburgse en Vlissingse binnenstad vinden we zeer vaak een standaardcombinatie van een gebroken wit voor de kozijnen met goot of boegseldelen in combinatie met een donkergroen voor de draaiende delen. Van pand tot pand kunnen deze kleuren verschillen in donkerte en kleurgraad maar de combinatie (ACC-kleurcodering) N01510 monumentengroen en G00585 mergelwit komt heel vaak voor. Een donkerder groen is Q00510 grachtengroen. In zwaarte en in donkerte overeenkomende kleuren als donkerblauw T63010 of Engels rood B64515 komen ook regelmatig voor.
Een bekend traditioneel gebruik is het schilderen van de ramen met witte zogenaamde stopverfbiesjes. doordat de ruiten vanwege de lichtere rand minder worden ingekaderd lijken ze wat groter en oogt het veel vriendelijker. Helaas is dit wel een dure bewerking, maar het geeft uw pand gelijk een ander aanzien.
Voor geschilderd muurwerk is G00884 bentheimergeel een veel voorkomende keus, maar ook donkerdere of lichtere kleuren komen voor. Vaak wordt dan het onderste gedeelte ter beperking van de vervuiling geschilderd in een donkere grijsachtige kleur.

Binnen de regels voor beschermd stadsgezicht en zeker aan monumentenpanden worden sterk afwijkende kleurstellingen ook niet geaccepteerd door de gemeenten. Ter herkenning van de winkelketens wordt hier enkel voor de begane grond in de praktijk anders mee omgegaan. Om onnodige problemen te voorkomen is het beter om bij kleurwijzigingen vooraf te informeren bij de bevoegde instanties.